-

 

Onafhankelijke journalistiek, goed uitgezocht, rechtdoend aan de feiten - 'Comment is free, facts are sacred' -, wars van modes en hypes, trager dan de waan van de dag, slowjournalism. Helder en duidelijk uitgelegd, de rode lijn van de details onderscheiden. In de overtuiging dat er altijd behoefte zal blijven aan journalistiek die feiten belangrijker vindt dan meningen.

De naam Woodstein is vanzelfsprekend ontleend aan de achternamen van Bob Woodward en Carl Bernstein, de twee Washington Post-verslaggevers die in 1972 als eersten het Watergate schandaal aan het licht brachten. Ze zijn - terecht of niet terecht - symbool geworden voor een verse golf aan onderzoeksjournalistiek, in Amerika passend in een oude traditie van muckraking en research-journalistiek waarin ook, om een paar namen te noemen, I.F. Stone, Seymour Hersh, David Halberstam, Neil Sheehan, Jack Anderson, Walter Isaacson, Ron Suskind, Michael Isikoff en David Corn thuis horen.

 


J.L. Heldring (19172013) is vooral bekend geworden door zijn rubriek Dezer Dagen in NRC Handelsblad, waarvan er tussen 1960 en 2012 viereneenhalf duizend afleveringen verschenen. In het bestek van een krantenkolom trakteerde hij zijn lezers op scherpe analyses en prikkelende vragen uit de buitenlandse politiek, de democratische troebelen van de universitaire wereld, onoplosbare vragen in religie en geloof, de logica die taalgebruik zou moeten beheersen en het verschil tussen liberaal en conservatief.

           De biografie beschrijft hoe Heldring als zoon van een Amsterdamse patriciërsfamilie uit de inmiddels verdwenen wereld van de vooroorlogse grachtengordel in de journalistiek terechtkwam. Waar de encyclopedische kennis vandaan kwam waarmee Heldring over de wereld schreef. Hoe hij geïnspireerd werd door Johan Huizinga, Carry van Bruggen en Raymond Aron. En wat voor mens er school achter het cerebrale, intellectuele en afstandelijke masker dat de meeste mensen van hem te zien kregen.   

Interview op LezenTV

Gesprek in De Taalstaat

----------------------------------------------------------------







Wie kijkt er eigenlijk nog televisie, iedereen heeft toch een iPad? Mogen journalisten zo maar alles opschrijven of uitkramen? Of is er nog een rechter die daar een stokje voor steekt?
In dit boek leest u een onversneden en goed onderbouwd antwoord op dergelijke vragen en wordt de verbinding gelegd tussen de media en de wereld van het recht.
Wat rechters zeggen is toch ook maar een mening? Waarom staan er niet altijd camera's in de rechtzaal? Over De Telegraaf tegen de AIVD, 'Jezus Redt' tegen het bestuur, het Openbaar Ministerie tegen Zembla en Vrij Nederland.

-----------------------------------------------------------------



Vrouwen achter tralies zijn drie documentaires over de vrouwengevangenissen van Nieuwersluis, Ter Peel en Zwolle. Gemaakt samen met John Peters, Tijn van Neerven (camera), Thanassis Pliakis (geluid) en Jorgos Papakyriacou (montage). Uitgezonden in mei 2014 bij de NTR. Het gelijknamige boek verscheen eveneens in 2014.









In 2011 deed ik de research voor Langgestraft, een zesdelige documentaire serie van strafrechtadvocaten John Peters en Wim Anker, over delinquenten die voor een tiental jaren of meer in tbs of gevangenschap waren opgesloten. In hetzelfde jaar door vpro uitgezonden.



------------------------------------------------------------------

Uitverkocht. PDF kan u hier downloadenUitverkocht. PDF kan u hier downloaden


'God in Frankrijk zit op het terras bij Café du Centre in Villedieu'. De basis van deze gids ligt in talloze fietstochten rondom de Mont Ventoux en Vaison-la-Romaine. Tjakko Knoop Pathuis exploiteerde sinds 2001 in Crestet een chambre d'hôtes La Fontaine de Charambaud en kende de hotellerie. We kozen tien startplaatsen, en beschreven 20 gewone fietstochten en 20 uitstekende logies. Vandaar: 20x logeren en fietsen rondom de Mont Ventoux (2009).

----------------------------------------------------------------